Navigacija

Nadam se da vas ove stvari oko količina nisu previše zbunile, a isto se nadam da vas neće zbuniti ni ovo što slijedi. Ugljikohidrati su integralni dio žitarica, voća i povrća, dakle biljnog su podrijetla.

Ako ste u stanju dozirati ugljikohidrate, ne prijeti vam gotovo nikakva opasnost. Sve u svemu, u strateškim točkama za režim mršavljenja, redukcija ugljikohidrata daleko zaostaje iza masnoća.

Jednostavni šećeri imaju sasvim jednostavnu kemijsku strukturu i slatkog su okusa, a složeni se granaju u lancima i gube slatkoću. Prvi se lako i brzo apsorbiraju (i troše kao energenti) a drugi se sporo apsorbiraju i troše sukcesivno.

“Brzi i spori ugljikohidrati: prvi su veliki potrošači inzulina, a drugi ga štede. Želite li sačuvati svoju gušteraču, nemojte je svakodnevno »žmikati”zaslađenim vodicama, već maksimalno jedite složene ugljikohidrate (kuhano povrće, kruh od cjelovitog zrnja, voće).

Ugljikohidrati i mršavljenjeAko je organizam zdrav i sve normalno funkcionira, šećer iz krvi (glukoza) ima stabilnu razinu koja se bitno ne mijenja, bez obzira na namirnice koje jedete. Nažalost, kod debelih ljudi i u nekim drugim slučajevima dolazi do poremećaja i javlja se hipoglikemija.”

– odgovor je na pitanje o razlici između brzih i sporih ugljikohidrata koje smo postavili voditeljima Centra za zdravo i lijepo tijelo Altis

Jednostavni šećeri iz namirnica su konzumni šećer (saharoza), voćni šećer (fruktoza) i mliječni šećer (laktoza).

Namirnice koje sadržavaju ove šećere su jednostavni ugljikohidrati i tu još spadaju smeđi šećer, melasa, kukuruzni sirup, med ijavorov sirup. Naravno da se ovdje mogu pribrojiti i neke namirnice pretežito sastavljene od jednostavnih šećera kao što su gusti voćni sokovi, bomboni, kolači i slatka peciva.

Nisu svi jednaki, što znači da ih ne treba tretirati na isti način. Naime, glukoza ima glikemijski indeks 100, fruktoza 70, a maltoza iznad 100.

Uz složeni kemijski sastav, složeni ugljikohidrati sadržavaju i mnogo vlakana koja obično nazivamo »škrobom« Takve su namirnice kruh, žitarice, krekeri, riža, tjestenina, kukuruz, grašak, grah, bob, leća, krumpir i druge.

Ako pogledate kako se hrane vrhunski sportaši, primijetit ćete da pretežito troše upravo spore, dakle složene ugljikohidrate kako ne bi uzbudili duh koji se zove inzulin. Prema tome, općenito govoriti o ugljikohidratima kao uzročnicima debljine nema nikakvog znanstvenog uporišta, ono je samo proizvod mašte autora karbofobije.

Pogledajte i video u kojem je prezentiran utjecaj ugljikohidrata na mršavljenje!