Navigacija

Neka vlakna, osobito ona iz sirovih namirnica, stvaraju gust, vlažan gel koji oblaže stijenke probavnog sustava i usporava njegovo pražnjenje.

Time nastaje neka vrsta filtra koji usporava apsorpciju ugljikohidrata. Na taj se način smanjuje količina energije dobivena iz glukoze i izbjegavaju se postprandijalni glikemični vrhovi. Posebno su djelotvorni pektin i gume. Među najveće probleme pretilih osoba pripadaju hiperinzulinemija i rezistencija na inzulin.

Oba poremećaja nastaju kao posljedica vrlo visokih hiperglikemičnih vrijednosti pošto su u organizam uneseni određeni ugljikohjdrati. I opet, pektin i gume su vlakna koja ublažavaju te smetnje.

Vlakna i mršavljenjePektina ima u voću (pogotovo u jabukama), grašku i suhom grahu. Jedna jabuka sadrži 12,5 g iskoristivih ugljikohidrata i 2,5 g vlakana (pektina i celuloze).

Holtov pokus pokazuje kako 14,5 g pektina znatno smanjuje glikemičnu reakciju nastalu poslije unosa 50 g glukoze.

Najčešće se koristi guar guma, industrijski derivat indijskoga graha. Određene količine gume nalazimo također u povrću i u zobi.

Tagliafero je jasno prikazao učinak dnevne količine od 8 g gume, raspoređene u dvije doze, na razinu glukoze u krvi, odnosno inzulinemiju, poslije injekcije glukoze.

Guar guma povećava perifernu osjetljivost na inzulin i smanjuje rezistenciju na inzulin. Umanjujući maksimalne glikemične vrijednosti poslije jela, ona ograničava stimulaciju B-stanica gušterače.

Jenkins pokazuje kako dnevni unos 14,5 g guar gume vrlo djelotvorno sprečava povećanje glikemičnih vrijednosti poslije jela i smanjuje izlučivanje inzulina za više od 50%.

Monnierovi pokusi dokazuju da prisutnost vlakana u hrani ublažava hiper- glikemičnu reakciju poslije jela.

Danas se debljina u svijetu smatra jednom od vrsta ovisnosti pa se tako i pristupa njezinom problemu. Naš savjet je da se uključite u specijalizirane forume o mršavljenju koji su odlična besplatna pomoć pri mršavljenju.

Najpoznatiji takav forum na ovim prostorima je mrsavljenje-forum.com. Savjetujemo uključivanje na takav jedan forum jer ćete samom komunikacijom na forumu biti u stalnom kontaktu sa ljudima koji imaju isti problem i tako razmijeniti iskustva, dobiti besplatnu podršku koja je u takvoj borbi iznimno važna, čuti nove korisne stvari koje vam mogu olakšati put mršavljenja i jednostavno napraviti dobru podlogu da mršavljenje bude dugoročno uspješno!

Istraživanja Američkog instituta za pretilost u Ohio-u pokazala su kako su osobe uključene u takav tip aktivnog sudjelovanja na forumu imale u prosjeku 2 kilograma brži gubitak kilograma mjesečno te su znatno dulji period zadržali postignutu težinu.