Navigacija

KOLAČ OD GORKE ČOKOLADE

Sastojci:

– 40 dag kvalitetne gorke čokolade (dvije ploče) koja sadrži najmanje 60% kakaa kama
– 30 dag maslaca
– 2 jušne žlice konjaka
– 7 jaja
– 1 naranča
– 4 žličice mljevene crne kave
– 1/4 šalice brašna

Trebat će vam:

– električna miješalica

– veći lonac

– kalup za pečenje kolača

– ribež

– velika zdjela

– lopatica

Usitnite čokoladu na komadiće i stavite ih u lonac s dvostrukim stijenkama. Dodajte pola šalice jake crne kave ili espressa, konjak te maslac izrezan na kockice. Pustite da se sve otopi na laganoj vatri, tako da dobijete glatku i kremastu smjesu.

U zdjeli istucite jaja, malo-pomalo dodajući im brašno. Pazite da se ne stvore grudice. Naribajte narančinu koricu i polovicu dodajte čokoladnoj smjesi. Naranča nije obvezna. Ne volite li kombinaciju čokolade i naranče, iako je ona zapravo izvrsna, naranču izostavite.

Ako je pak volite, tada naribajte samo vanjski sloj korice jer je bijeli dio ispod nje gorak.

Najbolje je da za pečenje upotrijebite teflonski kalup. Neka bude dovoljno velik, jer kolač tijekom pečenja naraste 20%. Ako nemate teflonski kalup prikladne veličine, uzmite obični, no s unutarnje ga strane obložite aluminijskom folijom, premazanom maslacem.

Pazite da folija posvuda prekriva rubove posude.

U toplu čokoladnu smjesu dodajte temeljito istučena jaja i miješajte dok ne postane glatka i jednolična. Uspite je u kalup za pečenje i pospite ostatkom naribane narančine korice. Pecite 35 minuta na temperaturi 150°C.

Prije nego što ga ponudite, kolač ostavite oko 45 minuta da se hladi na sobnoj temperaturi. Izrežite ga na ploške debljine oko 1,5 cm i ponudite s kremom od zaslađenih jaja i mlijeka (custard).

Ako custard pripremate sami, umjesto šećera upotrijebite umjetno sladilo.

I još jedan savjet: ako ste kolač stavili u hladionik, izvadite ga najmanje četiri sata prije nego što ćete ga ponuditi da biste mu sačuvali sočnost.