Navigacija

Zdrava kosa

Hrana za kosu

Istraživanja su pokazala da ljudi koji gube kosu imaju manjak vitamina i minerala, ponajviše vitamina B6 i E te željeza i cinka.

Prema tome, vodite li računa o tome da se određene namirnice nalaze redovito na vašem jelovniku, zauzvrat biste trebali imati gušću i zdraviju kosu.

 

Njega kose

Ne trebate kupovati skupe preparate kako biste kosi vratili sjaj i ljepotu. Sami kod kuće pripremite domaću masku za kosu od namirnica koje možete naći u vlastitoj kuhinji.

Dodatna prednost ovakvih maski je da su napravljene od prirodnih sastojaka, koji vlaže i omekšavaju  kosu, te joj daju sjaj bez korištenja i jedne kemikalije.

 

Problemi s kosom

Opadanje kose ili drugi problemi sa kosom mogu biti uzrokovani raznim faktorima. Pored genetike i naslednog faktora, jedan od razloga može biti loša nega kose i glave.

Probleme sa kosom mogu izazvati: stres, šok, razne bolesti, pojedini lekovi, porođaj (kod žena), hormonski poremećaji, loša sredstva za pranje kose i drugo.

 

Kozmetika iz kućne radinosti

Ne vjerujete u preparate za ljepotu iz kućne radinosti? Možda zato što ih nikada niste isprobali: to može biti zgodan hobi koji vam omogućava da izmišljate uvijek nove i različite recepte koristeći iste sastojke od kojih obično pripremate ručak ili večeru.