Navigacija
Alvin Eljazović, Altis Centar

Alvin Eljazović, Altis Centar

Ukoliko se pitate da li je moguće mršavjeti voćem i povrćem donosimo Vam pregled najnovijih spoznaja upravo iz navedenih područja.

Poznato je kako je čovjek kroz evoluciju unosio između ostalog voće i povrće te iz tog razloga ono čini važan segment njegove prehrane.

Ipak, kao što smo prethodno naveli, ono je činilo samo jedan dio prehrane a drugi dio je sačinjavalo meso, riba i mliječni proizvodi. Iz tog razloga u dugoročnoj pravilnoj prehrani, ne bismo trebali nikako zanemariti navedene namirnice.

mršavljenje voćem i povrćemŠto se tiče samog mršavljenja voćem i povrćem, ono se može odvijati na jedan kraći period kroz unos voća ili povrća.

Ipak, taj period nebi trebao biti predug za kvalitetno mršavljenje. Razlog je što je kroz povrće  teško unijeti dovoljnu količinu proteina koji su neophodni za održavanje mišićne mase.

Poznato je kako je mišićna masa jedan od najvažnijih čimbenika koji mogu ubrzati ili usporiti metabolizam.

Iz tog razloga navedenu mišićnu masu potrebno je što bolje zaštititi kroz dovoljan unos proteina u prehrani.

Vratimo se na prednosti mršavljenja voćem i povrćem. Voće i povrće sadrži brojne nutrijente koje je teško pronaći u bilo kojim drugim namirnicama u količinama koje dolaze u odnosu na težinu namirnice.

Također, jedan od bitnijih čimbenika zašto je voće i povrće dobro za mršavljenje jest njegova izrazita niskokaloričnost. Tako većina voća i povrća sadrži između 25 i 50 kalorija na 100 grama. Za usporedbu, kruh sadrži 260 kalorija na 100 grama dok  meso sadrži između 180 i 400 kalorija.

Ono što također ne treba zaboraviti jest da je voće i povrće izrazito bogato vodom pa će tako ono davati organizmu dodatni osjećaj sitosti.

Kako mršavjeti u praksi sa voćem i povrćem?

Jednostavno. Pokušajte pronaći voće i povrće koje Vam najviše odgovara te si samostalno pronaći dnevnu rutinu po kojoj ćete se hraniti.

Tako možete svakodnevno isprobavati različite recepte sa voćem i povrćem poput sokova, juha ili variva.

Ukoliko ste osoba koja više voli slijediti određene smjernice, možete primjenjivati određenu voćnu ili povrtnu dijetu.

I zaključno, uz samo mršavljenje pokušajte uključiti i određenu fizičku aktivnost koja će Vam zasigurno ubrzati mršavljenje i donijeti kvalitetnije rezultate.