Navigacija

Pretrage u trudnoći

Čim se otkrije da nosite u sebi jedno maleno biće, počinjete se podvrgavati mnoštvu pretraga, bilo  da se obavljaju u bolnici, domu zdravlja, privatnog ginekologa ili javnim i privatnim laboratorijima.

Ponekad je riječ o standardnim, uobičajenim, pretragama, a ponekad o detaljnijim testovima ukoliko inicijalni nalazi nisu bili zadovoljavajući. Ponekad čitavi proces može biti zastrašujući za trudnicu i izazvati dosta stresa. Za vrijeme trudnoće biti će Vam na raspolaganju nekoliko rutinskih pregleda ultrazvukom i ispitivanja (dalje prikazane pod „Nedijagnostičke pretrage“).

Naravno da dosta toga ovisi o mjestu Vašeg življenja, prenatalnoj skrbi i tome kakve zdravstvene usluge su raspoložive. Međutim, svi bi trebali ponuditi pretrage za otkrivanje nasljednih bolesti, kao što je Downov sindrom, ako postoje indikacije. Takve pretrage su na dobrovoljnoj bazi, dakle nisu obavezne.

pretrage u trudnoćiNajbolje je da se informirate kod svoga liječnika kako biste vidjeli da li želite raditi takvu vrstu pretraga.  Ako se ustanovi da ste u visokom riziku za nepravilan razvoj ploda, ponuditi će Vam se dodatne dijagnostičke pretrage nakon kojih ćete dobiti sigurne nalaze ima li Vaše dijete kromosomske abnormalnosti (kao što je Downov sindrom, rascijepljena kralježnica i sl).
Možda će Vas više prestrašiti činjenica da Vam se preporučuju dodatne pretrage, ali je i to uobičajeno.

Većina trudnica se upućuje na dodatne pretrage jer će krvna pretraga oko 16. tjedna trudnoće upozoriti na rizik od nošenja bebe s  Downovim sindromom.

Jedna od 20 trudnica biti će upućena na dodatne pretrage zbog sumnjivih ultrazvučnih nalaza, a od njih će samo manjina (jedna od njih 60) nažalost dobiti nalaz da nosi dijete s Downovim sindromom.

Ako je rizik za Vašu bebu s Downovim sindromom označen kao manji od 1 u 250 (odnosno 1: 251 i više), vjerojatno Vas neće upućivati na dijagnostičku pretragu. Ako je rizik pak veći od 1 u 250 (1:249 i manji), savjetovati će Vam da odete na detaljnije pretrage. Ako je npr. rizik označen kao 1:100, to znači da će jedna od 100 trudnica s takvim nalazom imati dijete s Downovim sindromom.

Što se tiče nekih drugih pretraga, ako sumnjate da biste mogli biti zaraženi virusom HIV-a ili hepatitisa, svakako to kažite liječniku što prije kako bi se naoravile adekvatne pretrage. Kod HIV-a npr. postoji 15% šanse da se može prenijeti s majke na dijete, a pravovremenim i pravilnim postupcima, taj se rizik može značajno smanjiti.

NEDIJAGNOSTIČKE PRETRAGE:

RANI ULTRAZVUK

–    Traži razloge krvarenja ili boli u ranoj trudnoći, izvanmaterničnu trudnoću (kada se embrij ugnijezdi van maternice, najčešće u jajovodu).
–    Kako? Ultrazvučnim pregledom.
–    Kada? Od 6. do 10. tjedna trudnoće, a može već i u 4. tjednu.
–    Uobičajeno? Ne. Samo za trudnice koje imaju povijest spontanih pobačaja ili trudnice koje osjećaju bol, imaju krvarenje ili je pak riječ o potpomognutoj oplodnji.

PREGLED VRATNIH NABORA

–    Traži indikacije za kromosomske poremećaje, kao što je Downov sindrom.
–    Kako? Za vrijeme UZV pregleda mjeri se tekućina iza bebinog vrata, odnosno njezina transparentnost. Taj se nalaz kombinira s godinama trudnice da bi se dobila procjena rizika.
–    Kada? Od 10. do 13. tjedna.
–    Uobičajeno? Da. Može se obaviti i privatno.

KOMBINIRANA PRETRAGA

–    Traži indikacije za kromosomske poremećaje, kao što je Downov sindrom.
–    Kako? Rizik se procjenjuje u kombinacijama nalaza vratnih nabora, godina trudnice i krvnog testa koji donosi pretragu koncentracije dviju otopina u majčinu tijelu. Ako je rizik veći od 1:250, preporuka je za dijagnostičku pretragu.
–    Kada? Od 10. do 13. tjedna.
–    Uobičajeno? Ne baš.

DOUBLE/TRIPLE TEST

–    Traži indikacije za kromosomske poremećaje, kao što je Downov sindrom.
–    Kako? Pretraga krvi u kojoj se  mjeri razina alfa-fetoproteina i nekih drugih proteinskih markera. Ti se rezultati kombiniraju s godinama trudnice i procjenjuje se rizik.
–    Kada? Od 14. do 20. tjedna.
–    Uobičajeno? Moguće je u većini bolnica i klinika.

DIJAGNOSTIČKE PRETRAGE:

UZORAK KORIONSKIH RESICA

–    Traži kromosomske nepravilnosti kao što su Downov sindrom, Turnerov sindrom ili Edwardov sindrom.
–    Kako? Tankom iglom kroz trbušnu stijenku, uz nadzor ultrazvukom, uzima se uzorak placente. Rezultati se dobivaju za tjedan dana.
–    Kada? Od 9. do 12. tjedna.

AMNIOCINTEZA

–    Traži kromosomske nepravilnosti kao što su Downov sindrom ili Turnerov sindrom te deformacije kralježnice (spina bifida).
–    Kako? Tankom iglom kroz trbušnu stijenku uzima se uzorak amnionske tekućine (plodove vode). Rezultati su obično nakon tri tjedna.
–    Kada? Od 14. do 18. tjedna, najkasnije 20. tjedan.