Navigacija

Otpornost na inzulin: više od dijabetesa

Danas se velika pozornost posvećuje dijabetesu, većim dijelom zbog epidemije pretilosti i opasno povećanog broja slučajeva otpornosti na inzulin kod djece (dosad nezabilježena pojava), kao i kod odraslih. Inzulin je hormon koji luči gušterača kao odgovor na povećanu razinu šećera u krvi.

Otpornost na inzulin nastaje kada stanični receptori izgube osjetljivost i više ne mogu djelotvorno koristiti inzulin. Kao kompenzacija nedostatka reakcije na inzulin, stvara se još više inzulina s ciljem smanjenja razine glukoze u krvi.

Jednostavno rečeno, kada smo otporni na inzulin, naš inzulinski mehanizam ne djeluje kako treba. Takvo stanje dovodi do povećane razine inzulina, a to pak dovodi do otpornosti na inzulin.

Velike količine glukoze koja se nalazi u krvi kemijski se vežu uz bjelančevine i DNK, a smatra se da imaju i važnu ulogu u procesu starenja zbog stvaranja slobodnih radikala, nanošenja oštećenja na DNK, kao i, naravno, djelovanjem ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.

Otpornost na inzulin: više od dijabetesa Mnogi znanstvenici, među kojima i Harry Preuss, doktor sa sveučilišta Georgetown, vjeruju da zbog svojega svojstva ubrzavanja stvaranja ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a otpornost na inzulin seže dalje od dijabetesa i ima vrlo važnu ulogu u procesu starenja.

Uobičajeni poremećaji povezani sa starenjem, kao što su kardiovaskularne bolesti, pretilost i rak, zapravo se općenito povezuju s otpornošću na inzulin. Uz to otpornost na inzulin najčešće nastaje kod starijih osoba, a u pomnim proučavanjima životinja povezana je s procesom starenja.

Poremećaj metabolizma glukoze i inzulina može loše utjecati i na metabolizam kostiju i potaknuti razvoj i rast tumora – što su također problemi koji se naj češće zapažaju u procesu starenja.

Mnoga podrobna istraživanja na ljudima i životinjama pokazuju da znatan unos šećera rezultira otpornošću na inzulin zbog kronično povišene razine inzulina u krvotoku.

To stanje može dovesti do metaboličkoga sindroma, opasnog kvarteta metaboličke neravnoteže koji povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, a uključuje:

1. visoki krvni tlak,
2. povišenu razinu inzulina,
3. povećanu tjelesnu masu (koncentriranu u području trbuha),
4. dislipidemíju odnosno nisku razinu HDL-a (poželjnog kolesterola), povišenu razinu LDL-a (nepoželjnog kolesterola) i visoku razinu triglicerida (metaboliziranih masnoća iz hrane koje dospijevaju u naš kivotok, organe i tkiva).

Postoje također brojni dokazi koji povezuju netoleranciju glukoze i otpornost na inzulin s povećanim rizikom od bolesti srčanih arterija. Jedan od potencijalnih mehanizama kojima hiperglikemija (visoka razina šećera u krvi) može pridonijeti bolesti srčanih arterija je stvaranje ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.

Prema revolucionarnom istraživanju objavljenom u izdanju glasila Diabetes Care od rujna 2001. godine, pod naslovom „Završni proizvodi glikozilacije kod pacijenata nedijabetičara s bolestima srčanih arterija”, čiji su autori dr.Kanauchi, dr. Tsujimoto i dr. Hashimoto, stvaranje ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a može dovesti do oksidacijskog stresa, koji pak dovodi do otpornosti na inzulin. A kao što ćete doznati u narednim člancimaima, ateroskleroza, glavni uzrok srčanih bolesti i srčanog udara, nastaje posredovanjem ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.

Znanstvenici nailaze na sve veće medicinske komplikacije koje uzrokuje ZPC kako kod dijabetičara, tako i općenito kod starijih osoba. Zbog povišene razine glukoze kod dijabetičara, glikozilacija je znatno ubrzana. Posljedica je toga da pacijenti kod kojih je dijabetes izmakao kontroli stare za trećinu brže od zdravih ljudi!

Znamo da su sveprisutni šećeri, visokofruktozni sirup, brza I visokoprerađena hrana i rafinirani škrob u zapadnjačkoj prehrani glavni uzrocimetaboličkog sindroma i stvaranja ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a – kao što su i nedostatak zdravih masti, svježeg voća i povrća, vlakana i svega što pomaže u poništavanju negativnih učinaka hrane koja stvara ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ).

To nisu dobre vijesti. Međutim, dobre su vijesti da ću u narednim člancimaima iznijeti trorednu dijetalnu formulu, dodatke prehrani i bitne podatke vezane uz njih, a sve s ciljem sinergijskog zaustavljanja razorne sile ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.
Doznat ćete koje metode kuhanja ne dovode do stvaranja ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a I otkriti fantastičnu tvar koja blokira razgradnju ugljikohidrata – uz čiju se pomoć povremeno možemo osladiti i kolačima.

Pročitajte još članaka o dijabetesu: