Navigacija

Dijabetes. Saznajte što Vam može pomoći!

Dijabetes (šećerna bolest) neće nestati sam od sebe. Uzrok bolesti je kombinacija nasljednih čimbenika i načina života. Donekle se može i spriječiti, iako to — sudeći prema sve većem broju oboljelih osoba — vjerojatno ne znate.

No liječenje je, pošto se dijagnosticira, daleko teže, posebno kad bolest napreduje i lijekovi prestanu toliko učinkovito djelovati.

Za izbjegavanje komplikacija poput oštećenja živaca te krajnjih problema poput sljepoće ili potrebe za amputacijama, najvažnije je držati razinu šećera u krvi u granicama. No važno je i brinuti se o zdravlju srca jer većina osoba koje pate od šećerne bolesti umru od srčane bolesti. Znači, izvanredno je važno držati krvni tlak i kolesterol pod nadzorom.

POMAŽE

Lijekovi koji se uzimaju na usta

Vaš bi vam liječnik mogao najprije razinu šećera u krvi pokušati spustiti boljom prehranom i uvođenjem redovite tjelesne aktivnosti, ali, na žalost, postotak osoba koje neće morati uzimati lijekove nizak je.

Postoje raznovrsni lijekovi, a vaš vam ih liječnik može propisati pojedinačno ili u kombinaciji. Svi se slažu u tome da je najbolje započeti s metforminom (Glucophage).

Prema jednome je pregledu 29 kliničkih istraživanja taj lijek snizio rizik od komplikacija poput retinopatije i neuropatije kao i od smrti, a i bolje je od svih drugih sredstava držao pod nadzorom šećer i kolesterol u krvi te krvni tlak i tjelesnu masu.

Budući da šećerna bolest postupno napreduje, većina lijekova, uključujući i inzulin, s vremenom djeluje sve slabije. U slučaju da vam lijekovi ne daju zadovoljavajuće rezultate, vaš vam liječnik može povisiti dozu ili sasvim promijeniti sastav lijekova.

dijabetes Inzulin

Počnu li vam se stanice proizvođači inzulina (smještene u gušterači)»trošiti«, na posljetku će vam trebati injekcije toga hormona.

Kad je riječ o odabiru izmedu ljudskog inzulina i onog dobivenog od životinja, oba su dobra, iako je inzulin dobiven od životinja obično jeftiniji.

Jedna analiza 45 istraživanja nije uspjela ustvrditi značajne razlike izmedu razina šećera u krvi ili slučajeva niskog šećera u krvi kod osoba koje uzimaju bilo inzulin svinje ili polusintetski ljudski inzulin— dva najčešće proučavana oblika.

Nije nađeno nikakvih razlika ni u štetnim nuspojavama.

Tjelesna aktivnost

Ona vam neće izliječiti šećernu bolest, ali zbog nje vam stanice mogu postati osjetljivije na inzulin, zahvaljujući čemu se šećer u krvi prirodno snižava.

Četrnaest je kliničkih istraživanja — u kojima su uspoređivane osobe oboljele od šećerne bolesti tipa 2 koje su provodile tjelesne aktivnosti s onima koje nisu— ustvrdilo kako tjelesne aktivnosti snižavaju rezultate pretrage Alc (dugoročna mjera nadzora šećera u krvi) za 0,6 bodova, što je značajan pad.

Osobe koje provode tjelesne aktivnosti postaju i osjetljivije na inzulin, zahvaljujući čemu se smanjuje pritisak na gušteraču, a padaju im i razine triglicerida.

Pitate li se trebate li provoditi aerobne tjelovježbe ili dizati utege, odgovor je»da«za oboje. Rezultat A l c pretrage pao je prosječno za 0,51 bodova nakon dva tjedna kod osoba koje su koristile pokretnu traku za hodanje ili vozile bicikl te za prosječno 0,38 bodova kod onih koje su vježbale na spravama u teretani.

One pak koje su radile i jedno i drugo okoristile su se dodatnim padom tog rezultata za 0,46 bodova.
Budući da tjelesne aktivnosti troše šećer iz krvi, uzimate li inače inzulin, mozda ćete moći jednu injekciju zamijeniti jednim terminom tjelovježbe. Obratite se u vezi s time liječniku.

Mršavljenje

Gubitak približno 10 posto tjelesne mase može dovesti do pada razina šećera u krvi natašte za 26 posto. Pored toga će vam se znatno sniziti i kolesterol, krvni tlak te trigliceridi.

To sve zajedno donosi niži rizik od srčane bolesti i drugih komplikacija šećerne bolesti. Ako ste izvanredno pretili, razmislite o barijatrijskoj operaciji kojom će vam kirurg smanjiti želudac na veličinu malene vrećice kako bi u njega stalo manje hrane.

Ta je operacija uspješno izliječila ovu bolest kod 73 posto osoba kod kojih se pojavila netom prije. Ipak, ne treba se na nju odlučiti olako, jer nosi i značajne rizike.

Cimet

Laboratorijska su istraživanja dokazala kako taj mirisan začin djeluje na stanice slično inzulinu, pomažući im da iz krvi uzmu više glukoze.

Iako je samo nekoliko kliničkih istraživanja proučavalo njegovu upotrebu kod osoba oboljelih od šećerne bolesti, većina je ustvrdila kako dodavanje cimeta u prehranu doista snižava razine šećera u krvi.

Jedno je istraživanje ustvrdilo kako se onima koji uzimaju jedan gram cimeta na dan (približno četvrtina žličice), nakon 40dana razine glukoze prosječno iznose 156,5 mg/dl, u usporedbi sa 223,2 mg/dl kod onih koji su uzimali placebo.

Nemojte uzimati više od jednoga grama. Dva su druga istraživanja pokazala slične učinke čak i kod viših doza.

dijabetes Laserska operacija

Zbog očnih komplikacija šećerna bolest donosi velik rizik od bolesti očiju. Dijabetička retinopatija može dovesti i do sljepoće. Postupak zvan laserska fotokoagulacija, u kojemu se s pomoću lasera izvode stotine malenih rezova ili opekotina na mrežnici oka, kako bi se smanjio abnormalan rast krvnih žila, može zaustaviti gubitak vida.

A razvije li vam se edem žute pjege, ili oticanje mrežnice zbog propuštanja krvnih žila, vid vam može spasiti fokalna laserska operacija mrežnice kojom se, zatvaranjem krvnih žila, pokušava zaustaviti krvarenje.

Antidepresivi udruženi s kremom s kapsaicinom za bolove koji potječu od živaca

Lijekovi namijenjeni izričito liječenju dijabetičke neuropatije koja može uzrokovati strašne bolove još ne postoje.

No temeljem analize 25 istraživanja, njezini su autori preporučili liječenje započetinantidepresivom i kremom koja sadržava kapsaicin, sastojak zbog kojeg su ljute paprike ljute, a koji pomaže djelujući na sposobnost živaca za prenošenje signala bolova.

Triciklički antidepresivi, kao što su desipramin (Norpramine), imipramin (Tofranil) i amitriptilin (Elavil), pokazali su snažnije djelovanje na bolove od novijih antidepresiva.

POMAŽE NEKIMA

•  Krom

Male doze ovog minerala mogu nekim ljudima koji boluju od šećerne bolesti pomoći u održavanju zdravih razina šećera u krvi. Jedna je novija analiza 36 istraživanja ustvrdila kako uzimanje približno 200 mikrograma kromovog pikolinatana dan snižava rezultate Al c testa za približno 0,6 bodova, skoro jednako kao i neki lijekovi koji se uzimaju na usta.

Ipak, ti znanstvenici priznaju kako su neka od tih istraživanja bila loše kvalitete. Neka istraživanja govore kako krom pomaže normalizirati razine šećera u krvi samo kod osoba kojima taj mineral nedostaje.

Dodaci prehrani s ribljim uljem

Oni vam neće pomoći oko šećera u krvi, ali mogu sniziti rizik od srčanog  udara — a to je jako važno jer većina osoba oboljelih od šećerne bolesti umire od posljedica srčane bolesti.

Jedan od načina na koje djeluje riblje ulje jest snižavanje razina krvnih masnoća triglicerida. Jedna je analiza 18 kliničkih istraživanja ustvrdila kako se onima koji uzimaju riblje ulje u dozama od 3 do 18 grama na dan razina triglicerida snizi za prosječno 50 mg/dl.

Imajte na umu to da neka istraživanja govore u prilog tome da kapsule ribljeg ulja mogu zapravo malo i povisiti razine LDL (»lošeg«) kolesterola, ali, kako objašnjava dr. David Katz, specijalist preventivne medicine s Yale Univevsity School of Medicine, »sveukupan je utjecaj na lipidni profil izrazito povoljan«.

NEMOJTE NI POKUŠAVATI!

× Kineske biljke

Zapravo je riječ o kineskim i tajlandskim biljkarna, kao što su listovi jedne vrste bosiljka (Ocimum tenuiflorum), Xianzhen Pain, Qidan Tongmai, tradicionalne kineske formule (engl. kratica: TCT), Huoxue Jiantang Pingshi te lnol ter. Brojna su istraživanja tih biljaka pokazala kako one toliko snižavaju šećer u krvi da osobe koje ih uzimaju na posljetku dodu u stanje hipoglikemije.

× Pioglitazon (Actos)

Ovaj lijek za oralnu upotrebu uzimaju milijuni oboljelih od šećerne bolesti, ali je velika analiza ustvrdila kako on za njihovo zdravlje i ne čini puno a pored toga nosi iznačajne nuspojave.Taj je pregled pokazao kako je,medu onima koji su ga uzimali, više njih bilo primljeno u bolnicu zbog oticanja stopala i nogu te srčane insuficijencije nego meduonima koji taj lijek nisu uzimali, a ujedno su se oni i udebljali za prosječno tri i pol kilograma.

× Rozig litazon (Avandia)

Velika su istraživanja ustvrdila kako taj lijek povećava rizik od srčanog udara za 43 posto te rizik od smrti povezane s problemima srca i krvnih žila za 64 posto. Takoder smanjuje i gustoću kostiju.

Pored toga, roziglitazon ne djeluje na smanjenje razine šećera u krvi ništa bolje od bilo kojeg drugog lijeka koji se uzima na usta. Uzimate li baš taj lijek, obratite se liječniku radi drugih mogućnosti.

 

Arsenal lijekova za šećernu bolest

Budući da razni lijekovi djeluju na razne načine i nose jedinstvene nuspojave, odlučivanje o pravu lijeku ili pravoj kombinaciji lijekova za određenu osobu složen je postupak. Dolje navodimo kratak pregled raspoloživih lijekova i njihova djelovanja.

Metformin

Krvni tlak: Snižava i sistolički i dijastolički tlak za prosječno 5 mmHg
LDL kolesterol: snižava ga za prosječno 10 mg/dl

HDL kolesterol: Nema utjecaja
Trigliceridi: Snižava ih za prosječno 10 mg/dl

Pojave hipoglikemije: Moguće
A1 c: Snižava za prosječno 1 bod
Tjelesna masa: Nema utjecaja
Nuspojave: Više probavnih problema (mučnina, plinovi, povraćanje i bolovi u trbuhu) nego kod bilo kojeg drugog lijeka

Sulfoniluree druge generacije

Glipizid (Glucotrol), gliburid (Micronase, Diabeta), mikroniziran gliburid (Glynase)

Krvni tlak: Prosječno snižavaju i sistolički i dijastolički tlak za 5 mmHg
LDL kolesterol: Obično snižavaju
HDL kolesterol: Nemaju utjecaja
Trigliceridi: Nije proučavano
Pojave hipoglikemije: 4 to 9o/o češće nego kod osoba koje uzimaju metformin ili tiazolidindione. Nešto viši rizik s gliburidom nego s ostalim sulfonilureama
A1 c: Snižavaju za prosjeČno 1 bod
Tjelesna masa: Debljanje između jednoga i pet kg Nuspojave: Proljev, mučnina, bolovi u trbuhu, tvrda stolica, svrbež, povraćanje, osip, vrtoglavica, glavobolja, hipoglikemija

Inhibitori alfa-glukozidaze

Akarboza (Precose), miglitol (Glyset)

Krvni tlak: Nije proučavano

LDL kolesterol: Nemaju utjecaja
HDL kolesterol: Nemaju utjecaja
Trigliceridi: Snižava za prosječno 10 do 30 mg/dl (aka rboza)
Pojave hipoglikemije: Moguće
Al c: Snižavaju za prosjeČno 1 bod
Tjelesna masa: Nema utjecaja (akarboza)

Nuspojave: Plinovi, proljev, hipoglikemija

Meglitinidi

Nateglinid (Starlix), repaglinid (Prandin)

Krvni tlak: Nije proučavano
LDL kolesterol: Nemaju utjecaja
HDL kolesterol: Nemaju utjecaja
Trigliceridi: Nije proučavano (nateglinid); snižava prosječno za 10 do 30 mg/dl (repa glinid)
Pojave hipoglikemije: Moguće (nateglinid) ; 4 to 9o/o češće nego kod osoba koje uzimaju meormin ili tiazolidindione (repaglinid).
A1c: Snižavaju za prosječno 0,5 bodova
(nateglinid); 1 bod (repaglinid)
Tjelesna masa: Nije proučavano
Nuspojave: Hipoglikemija, debljanje, mučnina, glavobolja

Tiazolidindioni

Roziglitazon (Avandia), pioglitazon (Actos)

Krvni tlak: Prosječno snižavaju i sistolički i dijastolički tlak za 5 mmHg
LDL kolesterol: Povisuju prosječno za 10 do 12 mg/dl (cijela skupina lijekova). Povisuje prosječno za 10 do 15 mg/dl (roziglitazon)
HDL kolesterol: Povisuje prosječno za 1 do 5 mg/dl (pioglitazon)
Trigliceridi: Snižava prosječno za 15 do 52 mg/dl (pioglitazon). Povisuje prosječno za 6 do 13 mg/dl (roziglitazon)
Pojave hipoglikemije: Moguće
A1 c: Snižavaju za prosječno 1 bod
Tjelesna masa: Povećanje između jednog
i pet kilograma u usporedbi s meorminom, a tri kilograma u usporedbi s akarbozom i repaglinidom
Nuspojave: Povišen rizik od srčanog udara i potrebe bolničkog liječenja  zbog žučnih kamenaca te oticanja stopala i nogu (pioglitazon).
Nešto veći rizik od kongestivne dekompenzacije srca i blage anemije nego s ostalim lijekovima.
Može povećati rizik gubitka mineralne gustoće kostiju više nego drugi lijekovi.

ZA PREDIJABETIČKO STANJE: TJELOVJEŽBA I MANJI UNOS KALORIJA

Patite li od neosjetljivosti na inzulin, tj. predijabetičkog stanja, imate povišen rizik od razvoja prave šećerne bolesti, prehrana siromašna masnoćama i kalorijama te uvođenje tjelovježbe dva i pol sata tjedno mogu vam smanjiti rizik za približno 58 posto.

dijabetesU poticajnu istraživanju o sprečavanju šećerne bolesti kod osoba visoka rizika, samo je 14 posto onih koje su se pridržavale programa prehrane i tjelovježbe u razdoblju od tri godine oboljelo od šećerne bolesti, u usporedbi sa skoro 30 posto onih koje su uzimale placebo i 22 posto onih koje su uzimale lijek za šećernu bolest metformin (Glucophage).

Kombinacija prehrane i tjelovježbe bila je još i uspješnija kod osoba starijih od 60 godina, snižavajući njihov rizik za 71 posto.

Problem s programima prehrane i tjelesne aktivnosti, kojima bi se šećerna bolest trebala spriječiti, taj je što ga se pacijenti ne žele pridržavati.

Zato je vjerojatnije kako će vam liječnik propisati metforrnin. Isto je istraživanje pokazalo da uzimanje meormina može smanjiti rizik od razvoja te bolesti u razdoblju od tri godine za 31 posto te da je njegov učinak daleko slabiji kod starijih od 60 godina.

NAŠ SAVJET

Depresija i šećerna bolest dolaze zajedno kao i letenje i strah od letenja. Osobe koje pate od šećerne bolest imaju veće izglede da im se dijagnosticira teška depresija, a osobe s teškim oblikom depresije imaju veće izglede za razvoj šećerne bolesti.

Jedna je analiza 27 istraživanja ustvrdila kako je težina depresije izravno povezana s razinama šećera u krvi,težini same šećerne bolesti te s njome povezanih komplikacija.

Sumnjate li kako ste depresivni, obratite se liječniku.

Pročitajte još članaka o dijabetesu: