Navigacija

Tijek trudnoće i porod

Epiziotomija

Epiziotomija, ili urez međice, je najčešće korištena operacija prilikom poroda. Pod ostalim operacijama pri porodu podrazumijevamo carski rez, evakuaciju materišta i vakuum ekstrakciju.

 

 

 

Masaža međice

Masaža međice (prostor između vagine i anusa) poznata je i pod nazivom perinealna masaža i smatra se dobrom metodom za omekšavanje tkiva međice. To radimo iz razloga kako bismo olakšali sami porod i da se smanji vjerojatnost epiziotomije odnosno rezanja međice te šivanja kože nakon toga.

 

 

Braxton Hicksove kontrakcije

Kod Braxton Hicksovih kontrakcija riječ je o kontrakcijama, odnosno grčenjima, maternice nepravilnog intenziteta. Njima se maternica priprema za porod, a često ih zovu i lažnim trudovima.

 

 

 

Termin poroda

Od trenutka kada shvatite da ste trudni jedan će datum biti središnja točka Vašeg razmišljanja – datum kada se očekuje porod, odnosno termin poroda. Međutim, samo se 5% djece rodi na taj dan, nakon točno 40. tjedana trudnoće. 80% ih se rodi desetak dana prije il poslije termina, a ostali ga potpuno promaše.

 

 

carski rezCarski rez

Carski rez je nakon epiziotomije najčešće korištena porodnička operacija. Njome se dijete porađa kroz – najčešće – vodoravni rez trbušne stijenke, maternice i plodovih ovoja. Ranije se radio okomiti rez i ožiljak je bio puno vidljiviji i veći negoli u današnje vrijeme.