Prilozi i variva
Kelj pupčar u vinu
Kelj pupčar operite i maknite tvrde krajeve peteljaka. Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Maslinovo ulje zagrijte u velikom loncu, na njemu popržite češnjak, dodajte kelj pupčar, popaprite pa pržite nekoliko minuta.
Mahune na portugalski način
Mahune narežite na rombove, a luk na kolutiće. Rajčice ogulite i narežite. Sve popržite na ulju, zalijte vodom, začinite i kuhajte 30 minuta. Brašnom zagustite povrće, začinite octom i pospite peršinom.
Pečeni krumpir s origanom
Zagrijte pećnicu na 200 C. Ogulite krumpire i narežite ih na kriške. Nakon toga ih osušite, poslažite u nauljenu posudu za pečenje te pospite paprom i origanom.
Pire od krumpira
Ogulite krumpire i kuhajte ih dok ne omekšaju, 25-30 minuta. Propasirajte ih. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 180 ‘C i premažite kalup za pečenje biljnim uljem. Pireu dodajte ostale sastojke te sve dobro promiješajte.
Vegetarijanski čili
Grah ostavite preko noći namočen. Ocijedite vodu pa ga kuhajte nepokrivenog dok ne omekša. Kad je grah kuhan, procijedite ga i stavite na stranu.
Zapečeni grah s mesom
Grah namočite preko noći. Ocijedite ga i kuhajte dok ne omekša. Kad je kuhan, grah treba procijediti. Zagrijte pećnicu na 200 ‘C. U nauljenu posudu za pečenje stavite grah.
Složenac od povrća
Margarin rastopite u tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte tikvice i luk pa pirjajte 3-4 minute. Zatim dodajte rajčice, kukuruz, češnjak i začine te kuhajte još 2-3 minute. Poslužite vruće.
Rizi-bizi na drugačiji način
Luk i češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Gljive očistite i operite pa ih narežite na ploškice. Rajčice narežite na kockice. U loncu ugrijte ulje i na njemu staklasto popržite luk i češnjak.