Navigacija

Dijete s niskim udjelom masti

francuska dijeta

Francuska dijeta

Francuskinje su jedne od najljepših žena svijeta; ne samo da su vitke, nego su zahvaljujući svojoj prehrani i načinu života među najzdravijim ženama svijeta.

Francuska dijeta nije samo dijeta i plan prehrane nego je uravnotežen način života.

 

medicinska dijeta

Medicinska dijeta

Naziv medicinska dijeta dobila je po posebnom režimu prehrane koji liječnici preporučaju srčanim bolesnicima s ciljem gubljenja kilograma prije odlaska na operaciju, a da ne izgube na snazi.

To je i glavna prednost ove dijete jer se dnevno unosi dovoljno vitamina i minerala potrebnih za normalno funkcioniranje organizma.

 

dijeta doktora ornishaDijeta doktora Ornisha

Ova dijeta nastala je u ranim devedesetim godinama kada su masnoće bile smatrane jedinim krivcem za dobivanje suvišnih kilograma.

Namijenjena je osobama izloženim pojačanom riziku od bolesti kardiovaskularnog sustava.

 

 

Mediteranska dijeta

Kao što joj i sam naziv kaže, ova je dijeta usko povezana s mediteranskom regijom, blagodatima koje ona pruža i karakterističnom prehranom mediteranskih područja.

Posebice ovdje možemo spomenuti Grčku i Italiju kao izvorišta mediteranske prehrane.

 

Cimet dijeta

Jedan je od najpoznatijih začina, cimet, slatkasta je mirodija upečatljivog mirisa.U Bibliji se spominje 2800 godina prije Krista, u Kini i prije,a u drevnom Egiptu bio je skuplji i od zlata.

Iznimno cijenjen kao dodatak jelima i zbog svoje ljekovitosti.

 

 

Žučna dijeta

Žučna dijeta primjenjuje se kod osoba koje boluju od žučnih kamenaca ili drugih bolesti žučnog mjehura. Da bi se bolesni organ zaštitio, zabranjuju se sve namirnice koje izazivaju grčenje žučnog mjehura.

 

 

 

Giht dijeta

Ova dijeta namijenjena je osobama koje boluju od gihta, odnosno bolesnicima s uričnom dijatezom i s povišenim sadržajem mokraćne kiseline u krvi. Mokraćna kiselina (urat) normalni je sastojak krvi, a problemi se javljaju kada njezina količina pređe prirodnu granicu normale.

 

 

dijeta s rižomDijeta s rižom

Dijeta s rižom jedna je od najstarijih dijeta. U upotrebi je preko sedamdeset godina, od 1937. kada ju je osmislio njemački fizijatar Walter Kepner proučavajući pacijente s povišenim krvnim tlakom i dijabetesom.