Navigacija

Liječnički pregledi

CT cijeloga tijela

Liječnici katkad ove pretrage gledaju s dozom pogrde. Te skupe pretrage provode se s pomoću kompjutorizirane tomografije (CT), a njima se, u potrazi za ranim znakovima bolesti, oslikava cijela osoba od glave do pete.

 

 

 

Elektrokardiogram

Kad netko spomene struju, vjerojatno pomislimo na energiju koja teče iz zidne utičnice i pogoni televizijski prijamnik. No slična vrsta električne aktivnosti omogućuje i srcu pumanje krvi.

 

 

 

Gođišnji liječnički pregled

Naš je obiteljski liječnik možda izvrstan i suosjećajan iscjelitelj koji vas uvijek sasluša i nikad ne požuruje. No trebate li ga doista posjećivati jednom godišnje, čak kad se i dobro osjećate?

 

 

 

Gustoća kostiju pretrage

Došli smo do još jednog dokaza kako starenje nije pravedno: možete svaki dan piti mlijeko bez masnoća, fanatično uzimati pilule kalcija, puno vježbati i kretati se, a opet možete oboljeti od osteoporoze, bolesti koja povećava rizik od opasnih lomova kostiju, kao što je i lom kuka.

 

 

Pretrage kolesterola u krvi

Je li kolesterol važan? Odgovor koji će još dugo odjekivati glasi: »da«, iako su nedavna istraživanja pokazala kako je ta voskasta tvar samo jedan od nekoliko čimbenika koji, udruženi, izazivaju srčani i moždani udar.

 

 

Prostata pretraga na specifični antigen (PSA)

Čini se sasvim logičnim odlučiti se na pretragu  kojom se neki tumor otkrije dok se još može liječiti. No pretraga a specifični antigen prostate (PSA), koja može muskarcima tkriti rane stadije raka prostate, nosi proturječnosti još do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, kad je uvedena.

 

 

Mamogrami

Čini se gotovo nemogućim dati bilo kakav argument protiv obične pretrage kojom se smanjuje rizik žena od smrti zbog raka dojke. No mamografija je ipak donekle upitna, posebno kod zena mlađih od pedeset godina.

 

 

Papa test

Citološki vaginalni razmaz po Papanicolaouu, kako glasi pun naziv ove pretrage, prava je medicinska priča o uspjehu koji je u posljednjih pedeset godina uglavnom potkrijepljen smanjivanjem stope pojavljivanja raka vrata maternice u mnogim zemljama za 70 do 90 posto.

 

 

Rak debeloga crijeva: probir

Što se tiče raznih životnih inicijacija, kolonoskopija kojom ulazimo u godine»50+«nije baš toliko zabavna kao i prva legalna vožnja automobila kojom smo proslavili punoljetnost. No bilo bi glupo preskočiti je, usprkos svoj neugodi i bolovima, zato što je, na primjer, zloćudni tumor debeloga crijeva drugi po učestalosti uzrok smrti od tumora u SAD-u.