Navigacija

Niskokalorične dijete

Dijeta 10 posto

Svako mršavljenje koje u kratkom vremenskom razdoblju smanji težinu za više od 10% nije zdravo. – temeljni je postulat dijete 10% i opće prihvaćeno pravilo koje podržavaju nutricionisti i liječnici.

Zbog toga je važno tijelo priviknuti na novu tjelesnu težinu postepeno i s ciljem održavanja nove, željene težine.

 

abs dijeta

Abs dijeta

ABS dijeta zamišljena je kao kombinacija zdrave prehrane i vježbanja u trajanju od 6 tjedana, kada se jede poseban, propisani jelovnik, i kada se intenzivno vježba.

Mogli bismo je nazvati i režimskom dijetom, jer je veoma važno pridržavati se svih pravila. Zauzvrat možete izgubiti i do 5 kilograma u dva tjedna.

 

bolnička dijeta

Bolnička dijeta

Bolnička dijeta ili dijeta s narančama vrlo je učinkovita i jednostavna za provođenje. Upotrebljava se uglavnom u bolnicama i klinikama, zbog čega je dijeta i dobila ime, a temelji se na ubrzavanju metabolizma.

Ponekad je, zbog zdravstvenih razloga, potreban brz i značajan gubitak težine.

 

montignacova dijeta

Montignacova dijeta

Da kalorije nisu razlog debljanja, već visoka razina šećera u krvi – polazište je Michaela Mntignaca. Pravilan unos masnoća i ugljikohidrata ključan je faktor u održavanju kilaže, a Montignacova dijeta  stvorena je kao koncept življenja.

 

 

dash dijeta

Dash dijeta

DASH je kratica za engleski naziv ove dijete, Dietary Approaches to Stop Hypertension, ili na hrvatskom, svladavanje hipertenzije prehranom. Dakle,ona je prvenstveno namijenjena onima koji pate od hipertenzije, povišenog krvnog tlaka, a onda i svima onima koji se bore s viškom kilograma.

 

Trodnevna dijeta

Trodnevna dijeta, kao što joj i samo ime kaže, provodi se tri dana tijekom kojih se može izgubiti oko 4 kilograma.

Niskokalorična je i nudi privremeno rješenje. Popularnost je stekla 80-ih godina prošlog stoljeća.

 

 

Nutricionistička dijeta

Nutricionistička dijeta temelji se na unosu određenih kvalitetnih namirnica, koje su većinom premalo zastupljene u prehrani te izbacivanju namirnica koje uglavnom nezasluženo čine naš svakodnevni jelovnik.

 

 

 

Zona dijeta

Zona dijeta nije obična dijeta, ona se odnosi na cjelokupan način promjene prehrane i prehrambenih navika. Ova dijeta temelji se na ravnoteži i vezi između hormona inzulina i tvari pod imenom eikozanoidi.

 

 

 

Dijeta za dijabetičare

Dijabetes je najčešći metabolički poremećaj koji iz godine u godinu pogađa sve više ljudi. Uzrokovan je smanjenjem lučenja inzulina koji regulira razinu šećera u krvi. Dijabetes ili šećerna bolest je neizlječiva, ali se može kontrolirati pravilnom prehranom.

 

 

 

Redukcijska ili niskokalorična dijeta

Pod nazivom dijeta u pravilu se podrazumijeva redukcijska dijeta, iako navedeni termin zapravo označava svaki prograrnirani sustav prehrane koji se najčešće zasniva na umjerenosti.