Navigacija

Tijelo

Alergije

Nekoć smo imali ovakav odabir: mogli smo patiti od simptoma alergije — kihanja, curenja nosa i svrbeža očiju— ili uzeti antihistaminik i leći u krevet prije no što nas sanjivost stigne u hodu. Danas postoje razne nove pilule i drugi načini liječenja alergija od kojih mnogi doista i djeluju.

 

 

Artritis

Odrasle osobe osteoartritis doživljavaju slično kao i djeca upale uha: uz frustracije i bolove. Jedina je razlika u tome što se artritis nikad ne preraste.

 

 

 

Čirevi probavnog sustava

Čirevi probavnog sustava i stres nekad su bili povezani kao susjedne karike u lancu. No to je bilo prije otkrića činjenice kako većinu čireva probavnog sustava uzrokuje bakterija Helicobacter pilori. Ipak, stres može dovesti do povećane osjetljivosti stijenki probavnog sustava.

 

 

Rak debelog crijeva

Budući da su se pojavila istraživanja koja pokazuju kako vlakna u prehrani ne sprečavaju rak debelog crijeva, mogli biste pomisliti kako više nema načina smanjenja rizika od te bolesti.

 

 

 

Dijabetes

Dijabetes (šećerna bolest) neće nestati sam od sebe. Uzrok bolesti je kombinacija nasljednih čimbenika i načina života. Donekle se može i spriječiti, iako to — sudeći prema sve većem broju oboljelih osoba — vjerojatno ne znate.

 

 

Rak dojke

Već ste čuli statističke podatke: svaka će osma žena tijekom života oboljeti od raka dojke. Zahvaljujući ranu otkrivanju s pomoću mamograma, sve se više slučajeva otkriva u fazi u kojoj se najlakše liječe.

 

 

Povišeni kolesterol

Kolesterol je izvanredno važan sastojak našega tijela. Koristi se za izgradnju staničnih membrana, proizvodnju hormona, vitamina D i još koječega. No glas koji ga bije kao uzročnika srčanih napadaja donekle je i zaslužen.

 

 

Gljivične infekcije rodnice

Već pri prvim znakovitim upozorenjima na gljivičnu infekciju dobro znate što vam se sprema i želite se s time što prije obračunati. Nemojte se žuriti u ljekarnu, osim ako niste baš sigurni kako je riječ o gljivičnoj infekciji.

 

 

 

Gripa

U borbi protiv gripe isplati se poduzeti sve korake koji mogu pomoći. Ta virusna infekcija uzrokuje ne samo visoku temperaturu i bolove cijeloga tijela, nego katkad i snažan umor koji traje po nekoliko tjedana.

 

 

 

Visoki krvni tlak

Visoki krvni tlak zvuči relativno bezopasno. No ne zovemo ga bez razloga tihim ubojicom. On nam može probiti krmu žilu u mozgu uzrokujući moždani udar ili oštetiti koronarne arterije i time povećati rizik od srčanog udara.

 

 

Bolovi u leđima

Budući da su bolovi u leđima peti po učestalosti uzrok odlaska k liječniku, reklo bi se da je medicina već davno otkrila kako ih treba liječiti.

 

 

 

Infekcija mokračnih puteva

Polovica svih žena barem jednom u životu preboli infekciju mokraćnih putova (engl. kratica: UTI). Čimbenici rizika mogu biti razni, od čestih spolnih odnosa do pada razina estrogena nakon 55. godine.