Navigacija

Zdravlje trudnice

Hemeroidi u trudnoći

Hemeroidi se često javljaju za vrijeme trudnoće, ali i pri samome porođaju zbog pritiska uvećane maternice na trbušne vene,a prvenstveno na donju šuplju venu i vene male karlice, usporava se protok venske krvi u predjelu rektuma i donjih ekstremiteta.

 

 

spolni odnos u trudnoćiSpolni odnos u trudnoći

Hoće li se, i u kojoj mjeri, promijeniti vaš seksualni život nakon spoznaje da ste trudni, ovisi najviše o samim partnerima i o tijeku trudnoće. Ako trudnoća normalno teče (potvrdu Vam može dati Vaš liječnik) i imate razvijen libido, slobodno nastavite uživati u spolnim odnosima i za vrijeme trudnoće.

 

 

Kako se nositi s trudničkom mučninom?

Oko 75 do 80% budućih majki pati od mučnine. Vaše tijelo za vrijeme trudnoće prolazi niz promjena u isto vrijeme, uključujući povećanje razine hormona, snažniji osjet mirisa i pretjeranu želučanu kiselinu.

 

 

 

Visoki tlak u trudnoći

Obavezno redovito kontrolirajte krvni tlak u trudnoći jer je indikacija brojnih potencijalnih problema koji mogu narušiti i Vaše zdravlje i zdravlje trudnice. Ako ste prije trudnoće patili od povišenog krvnog tlaka, velika je vjerojatnost da će Vam se stanje u trudnoći još i pogoršati.

 

 

Niski tlak u trudnoći

Nizak krvni tlak se ne smatra bolešću kao visoki krvni tlak, ali ga prate brojni neugodni simptomi, poput nesvjestice, gubitka apetita, brzog umaranja, nervoze, smanjenja koncentracije, potrebe za spavanjem, zujanja u ušima, problema sa disanjem, depresije i sl.

 

 

Mirovanje u trudnoći

Nužnost mirovanja u trudnoći svakoj trudnici izaziva strah i nelagodu. Glavni razlozi  za propisano mirovanje su mogući spontani pobačaj, kao i mogućnost prijevremenog poroda.

 

 

 

Mučnine u trudnoći

Gotovo svakoj trudnici i predobro je poznat naziv „jutarnje mučnine“. Od njih pati tri četvrtine trudnica i ne javljaju se samo ujutro. Što ih uzrokuje i kako si možete pomoći?

 

 

 

Stres i trudnoća

Stres je glavna bolest današnjice. Mnogim ljudima se diže kosa na glavi od dobronamjernih savjeta dušebrižnika koji im govore kako bi trebalo imati manje stresa u životu jer svi znamo koliko je to teško.

 

 

 

Prehlada i gripa u trudnoći

Budući da imunološki sustav postaje slabiji tijekom trudnoće, trudnice su često podložne prehladama i gripi. Prehlada je infekcija gornjega dišnog sustava koju poglavito uzrokuju virusi, a gripa je zarazna bolest dišnog sustava teškog, ali kratkotrajnog tijeka koju uzrokuje virus gripe.

 

 

Žgaravica u trudnoći

Žgaravica u trudnoći česta je neugodna pojava koja se javlja zbog hormonalnih promjena i sve većeg rasta djeteta u maternici koje pritišće želudac.