Navigacija

Važnost zdrave prehrane

Organski uzgojena hrana

Voće, povrće i ostale namirnice iz organskog uzgoja, kakve su nekada bile dostupne samo na tržnicama ili u prodavaonicama zdrave hrane, danas se nalaze i u većini velikih trgovina.

 

 

 

Vegetarijanska prehrana

Trebate li se veseliti ili uplašiti kad vam vaš pubertetlija objavi kako više neće jesti mesom? Većina se vegetarijanaca hrani prilično zdravo, iako osobe koje preživljavaju uglavnom na tjestenini, siru i brzoj hrani nikako svojem tijelu ne čine dobro.

 

 

Montignacov model prehrane i važnost glikemijskog indeksa kod mršavljenja

Potaknut vlastitim zdravstvenim stanjem i prekomjerenom težinom Michel Montignac osmislio je program za mršavljenje koji je i postao poznat pod njegovim imenom kao Montignacova dijeta.

 

 

Bjelančevine

Bjelančevine su danas pod povećalom prehrambenih stručnjaka. One vas zasite pa vam je lakše držati unos kalorija pod nadzorom, a i pomažu održavanju mišićne mase prilikom mršavljenja.

 

 

 

Kalorije

Čuli ste ovo i ranije: kalorije su najvažnije za uspjeh (ili pak neuspjeh) mršavljenja. Unosite ih manje no što ih trošite pa ćete mršavjeti bez po’ muke. Jednostavno, zar ne? Zapravo i nije. Smanjivanje unosa kalorija djeluje — ali ne toliko dobro kako biste mogli pomisliti.

 

 

Masnoće – dijete siromašne masnoćama

Prije no što su ugljikohidrati proglašeni prehrambenim neprijateljima broj jedan, ulogu krivca za to što ćemo cijeli život imati velike trbuhe i široke bokove nosile su masnoće.

 

 

 

Post

Jedan od načina »letećeg starta« dijete je jednostavno – gladovanje. Barem nekoliko dana. Naturopati smatraju kratka gladovanja načinorn uklanjanja otrova iz tijela. No hoće li rezultat biti i koji kilogram manje?

 

 

 

Ugljikohidrati

lako se nutricionistička hajka na ugljikohidrate stišala, dan danas se osobe na dijeti više boje krumpira nego mnogih drugih po liniju opasnijih jela. No pitanje „jesti ili ne jesti ugljikohidrate“ navodi vas na pogrešan put.

 

 

Vlakna

Što je zajedničko hrskavoj mrkvi, jabukama i zobenoj kaši? Vlakna. Ona nisu hranjive tvari, pa čak ne sadrže ni jednu kaloriju jer se jednostavno ne mogu probaviti.

 

 

Vrijeme uzimanja obroka

Prema nekim je prehrambenim stručnjacima vrijeme jela skoro jednako važno kao i njegov sastav. Oni se zalažu za prehranu koja se sastoji od više manjih obroka kroz cijeli dan kako bi se razina šećera u krvi održala stabilnom, a metabolizam visokim.

 

 

Što jesti za doručak i predjelo- proteinska verzija?

Ovaj se zajutrak sastoji od bjelančevina i masti. U njemu nema ugljikohidrata, ni dobrih ni loših. Savjetujem vam da ovakav zajutrak jedete kad god odsjedate u hotelu, jer »ugljikohidratni« zajutrak nije uvijek jednostavno sastaviti ako niste kod kuće.

 

 

Bazalni metabolizam

Bazalni metabolizam, koji ponajviše ovisi o aktualnoj tjelesnoj težini, nije konstanta, već varira u istoga ispitanika tijekom vremena i pri nepromijenjenoj masi.

 

 

 

Što su završni proizvodi glikolizacije?

Do glikozilacije dolazi kada se molekula glukoze (šećera) vezuje za molekulu bjelančevine bez utjecaja enzima, bjelančevina koje ubrzavaju kemijsku reakciju. Znanstvenim rječnikom to vezivanje šećera i bjelančevina nazivamo ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ), što je prikladan akroním za završne proizvode glikozilacije.