Navigacija

Što su završni proizvodi glikolizacije?

Razumijevanje završnih proizvoda glikozilacije

Do glikozilacije dolazi kada se molekula glukoze (šećera) vezuje za molekulu bjelančevine bez utjecaja enzima, bjelančevina koje ubrzavaju kemijsku reakciju. Znanstvenim rječnikom to vezivanje šećera i bjelančevina nazivamo ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ), što je prikladan akroním za završne proizvode glikozilacije.

 

Utjecaj završnih procesa glikolizacije na zdravlje

Godinama su znanstvenici bili uvjereni da nema načina za poništavanje djelovanja ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a. Pokušali su stvoriti lijekove protiv glikozilacije, ali oni su se pokazali ili nedjelotvornima ili potencijalno opasnima.

 

 

Završni proizvodi glikolizacije ubrzavaju starenje

Zapadna se medicina dijeli na stotine različitih specijalnosti. Neurolog proučava i liječi mozak, dermatolog se usredotočuje na kožu, kosu i nokte, oftalmolog pak na oči, gerontolog na starenje, kardiolog na srce, i tako dalje.

 

 

Kako se stvaraju završni proizvodi glikolizacije?

Sve počinje sa šećerom. Sve molekule šećera mogu biti linearne (zamislite ravni komad konopa na stolu) ili ciklične (to znači da formiraju krug spajanjem na svakome kraju).

 

 

 

Završni proizvodi glikolizacije – izvana i iznutra

Prvi je korak u prevenciji razumijevanje zašto se završni proizvodi glikozilacije uopće oblikuju i odakle potječu. Oni mogu biti egzogeni, tj. Mogu potjecati izvan tijela, ili endogeni, tj. proizvoditi se u samome tijelu.

 

 

 

Pronaći završne proizvode glikolizacije u hrani

Doktori Melpomeni Peppa, Helen Vlassara i Iaime Uribarri, koji uređuju Clinical Diabetes, glasilo američkog društva za dijabetes, ustvrdili su da se znatan udjel – čak i do 1o posto – ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a apsorbira putem hrane.

 

 

Aditivi u hrani koje valja izbjegavati

Šećer se javlja u mnogim oblicima. Kao što možete I pretpostaviti, kada jedemo šećer, podižemo razinu šećera u krvi u tijelu, a kronično povišena razina šećera dovodi do stvaranja šećernih spojeva koje poznajemo kao ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ).

 

 

Najčešći izvori završnih proizvoda glikolizacije u hrani

Ovdje ulaze:

– sve vrste hrane pripremljene na visokim temperaturama,
– hrana pripremljena na slabij oj vatri, ali s produljenim vremenom pripreme bez dodane tekućine,
– nagorjelo meso,

 

Sve raširenija epidemija uzrokovana završnim proizvodima glikolizacije

Kako svjetsko stanovništvo brojčano raste i stari, broj ljudi pogođenih bolestima koje uzrokuje ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ) također se povećava. Potraga za uspješnom strategijom bitke protivAlzheimerove bolesti, demencije i dijabetesa nikada prije nije bila tako važna.

 

Otpornost na inzulin: više od dijabetesa

Danas se velika pozornost posvećuje dijabetesu, većim dijelom zbog epidemije pretilosti i opasno povećanog broja slučajeva otpornosti na inzulin kod djece (dosad nezabilježena pojava), kao i kod odraslih. Inzulin je hormon koji luči gušterača kao odgovor na povećanu razinu šećera u krvi.

 

 

Jedite zdravo da biste živjeli zdravo

Odabir hrane i načina njezine pripreme od ključne je važnosti za suzbijanje ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.

 

 

 

Pravilna priprema hrane

Znamo da priprema hrane na visokim temperaturama, ili dugotrajna na niskima, stvara veće količine ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )- a. Nije važno je li hrana pržena, pečena u pećnici, na roštilju ili tavi, pripremljena u mikrovalnoj peći ili pak pirjana.

 

 

Najbolji ugljikohidrati

Kompleksni ugljikohidrati – kao što su oni koje nalazimo u svježem voću i povrću, grahu i leći, kao i integralnim žitaricama – zapravo nemaju važniju ulogu od one u prevenciji ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.

 

 

Zdrave namirnice

Alfalfa: sadrži cijelo bogatstvo vitamina A, D, E i K, fosfora, željeza, kalija, magnezija i kalcija. Također sadrži obilje minerala, a svojim lužnatim svojstvima pomaže tijelu da apsorbira bjelančevine.

 

 

 

Zeleni čaj – važan saveznik u borbi za zdravlje

Posljednjih je godina bilo dosta nagađanja o zelenom čaju i njegovom djelovanju na proizvodnju inzulina. Iako je utvrđena njegova veza s kontrolom tjelesne težine, rezultati djelovanja zelenog čaja na dijabetes u najmanju su ruku podijeljeni.

 

 

Kurkuma – začin za zdravlje

Kurkuma je pripadnik obitelji đumbira, a kao i đumbir, već je odavno poznat u Indiji i Kini kao sastavni dio narodne medicine, konzervans za hranu, bojilo i začin. Kurkuma nudi toliko izuzetnih dobrobiti za zdravlje da gotovo predstavlja zasebnu klasu.

 

 

Kurkuma, a ne aspirin

Dijabetes nije jedino područje na kojemu se kurkuma iskazuje kao dragocjena tvar. Mnoga istraživanja pokazuju da kurkuma može spriječiti I Alzheimerovu bolest i druge oblike demencije.

 

 

 

Demencija – Izgubili ste ključeve? Potražite kurkumu

Epidemiološko istraživanje koje je provedeno kako bi se otkrila veza između zdravlja i prehrane upućuje na to da ljubitelji kurkumom bogatog curryja smanjuju rizik od senilnosti oko 5o posto, dok čak i samo povremeno uživanje curryja smanjuje rizik od demencije 38 posto.

 

 

Kurkuma – začin mudrih

Tu dobre vijesti na temu Alzheimerove bolesti ne prestaju. Kurkuma je također pokazala da može poboljšati opće kognitivne sposobnosti. Nije pretjerano reći da taj začin, čini se, pomaže ljudima u svladavanju mnoštva mentalnih zadataka, uključujući i pronalaženje ključeva od automobila.

 

 

Dvostruki udarac: kurkuma i DHA

Novosti o kurkumi postale su još bolje kada se pokazalo da njezin učinak pojačavaju druge tvari, među kojima je i DHA, jedna od dvije glavne masne kiseline omega-3 iz ribe bogate zdravim mastima.

 

 

 

Zaštita zglobova

ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ) može napraviti znatnu štetu na mnogo načina. Čak je pronađen i u serumu i sinovijalnoj tekućini kod pacijenata s reumatskim artritisom – bolešću kod koje zaštitni sustav tijela napada zglobove, izazivajući bolne otekline i deformacije.

 

 

Kurkuma suzbija rak

Kurkuma je poznata i po svojim antikancerogenim svojstvima. Kad uključimo kurkumu u svoju prehranu, možemo profitirati od Hipokratove mudrosti koju je prije nekih 2500 godina izrazio izrekom: „Neka ti hrana bude lijek, a lijek neka ti bude hrana.”

 

 

Cimet i zdravlje

Svjedočenja o cimetu kao začinu i lijeka sežu još 0d drevnoga Egipta, a cimet se spominje iu Bibliji. Ta aromatična kora drveta postala je i jednim od prvih luksuznih proizvoda koji su se izmj enjivali između Bliskoga istoka i Europe.

 

 

 

Preporučeni izvori bjelančevina

Moja preporuka za zdravo starenje bez ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a odnosi se na bjelančevine navedene u nastavku.

 

 

 

Najbolji odabir peradi

Kada god je to moguće, potražite perad koja se slobodno kretala i koja nije dobivala antibiotike i/ ili hormone rasta. Aditivi u svježoj piletini nisu dopušteni.