Navigacija

Hladna predjela

Sir od jogurta

Cjediljku sa sitnim rupicama obložite navlaženim platnom ili papirom. Jogurt ulijte u cjediljku i stavite je na zdjelu. Zdjelu s cjediljkom ostavite u hladnjaku preko noći. Cijeđenjem sirutke iz jogurta dobiva se zamjena za kremasti sir, zamjena za majonezu ili kiselo vrhnje.

 

 

Carpaccio od tikvica

Tikvice tanko narežite na ovalne ploške. Posložite ih na pladanj, posolite, popaprite. Preko svega naribajte sir na
što tanje ploške. Pospite začinskim biljkama, poprskajte maslinovim uljem i octom i sve ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi i prožme.

 

 

Miješana salata od krušaka, oraha i sira

U maloj zdjeli pomiješajte kruške s 2 žlice slatkog vrhnja. U drugoj zdjeli pomiješajte preostalo slatko vrhnje, gorgonzolu, ocat, sol i papar. Dodajte nasjeckani vlasac. U velikoj zdjeli pomiješajte zelenu salatu, crveni radič, potočarku i krastavce.

 

 

Salata s avokadom i narančama

Nožem ogulite naranču, ne trudeći se posebno odstraniti bijelu kožicu koja je prepuna antioksidansa. Iznad velike zdjele za salatu (da se sačuva sok) zarežite izmedu kriški, odvojite ih i stavite sa strane.

 

 

 

Koktel od povrća

U veću posudu ulijte juhu, vino, origano i crvenu papriku. Pustite da uzavri. Dodajte mrkvu, cvjetaču i mahune i kuhajte dok ne omekša. Povrće i tekućinu premjestite u zdjelu srednje veličine, umiješajte ukiseljenu papriku, ocat, ulje i sol.

 

 

Trobojni narezak od povrća

Svaku vrstu povrća kuhajte zasebno u slanoj vodi oko 10 minuta. Svako u svojoj zdjeli usitnite te mu po želji dodajte soli i papra. Nakon toga primiješajte im po 1 bjelanjak. Na dno plitke posude za pečenje stavite papir za pečenje.

 

 

Savitak od mrkve

U lim (veličine 30 x 20 cm) stavite papir za pečenje koji ste namazali maslacem. Na preostalom maslacu popržite češnjak, crvenu papriku i rajčicu te pirjajte oko 5 minuta. Dodajte i mrkvu te pirjajte dok ne omekša.

 

 

Miješana salata s preljevom od vrhnja

Stavite opranu salatu u posudu za salatu. Pokrijte je plastičnom folijom i odložite u hladnjak. Pomiješajte sve začine, pokrijte i dobro protresite. Dodajte vrhnje i ponovno protresite. Prije serviranja salatu prelijte tim
preljevom.

 

 

Salata od cvjetače i brokule

Skuhajte najprije cvjetaču, a zatim i brokulu u slanoj vodi, vodeći računa da ostanu blago hrskave. Ocijedite
ih i ohladite. Usitnite ih na cvjetiće te začinite češnjakom, octom, paprom i maslinovim uljem.

 

 

Salata s tofuom

U zdjeli pomiješajte sok od limuna, maslinovo utje, papar i sol. Dodajte kopar, mladi luk, naribanu mrkvu, rajčicu i sve promiješajte. Dodajte sir i još jedanput promiješajte. Na četiri tanjura rasporedite opranu i ocijedenu zelenu salatu i preko nje začinjenu miješanu salatu.

 

 

Proljetne šparoge na salatu

Skuhajte i nasjeckajte šparoge na komadiće. Ako su uzgojene šparoge krupne, donje polovice prije kuhanja
tanko ogulite. Divljim šparogama drvenaste dijelove odrežite (možete ih iskoristiti za juhu).

 

 

Salata od bakalara

Bakalar koji ste močili 24 sata skuhajte u razvodnjenom vinu u koje ste dodali lovor i papar u zrnu. Špinat i rukolu prokuhajte, ocijedite i nasjeckajte na veće komade te pomiješajte s maslinovim uljem, majčinom dušicom, peršinorn, češnjakom i limunovim sokom.

 

 

Hummus

Električnom mješalicom usitnite kuhani slanutak, limun, ulje, četvrtinu šalice vode, češnjak, sol, crvenu  papriku i papar. Miješajte dok se ne napravi kompaktna smjesa. Ako je smjesa pregusta, dodajte još vode.

 

 

 

Divlje šparoge s češnjakom i makom

U maloj posudi pomiješajte vrhnje, kefir (ili tekući jogurt), češnjak i limunovu koricu. Pokrijte i odložite do serviranja. Gornji, mekši dio šparoga kuhajte u kipućoj vodi 5 minuta, ili dok ne omekšaju.