Jela od mesa
Piletina u umaku pesto
Operite piletinu i osušite je. Premažite meso umakom pesto i smrvljenim kukuruznim pahuljicama. Pecite u tavi
s malo ulja dok piletina ne omekša. Poslužite sa sokom od limuna.
Pečena piletina “Dijon”
Operite piletinu ili puretinu i osušite je. U tanjuru pomiješajte ostale sastojke. Premažite senfom svaki komad mesa. Pecite u tavi nepokriveno, 15 do 20 minuta, odnosno dok meso ne omekša i ne poprimi zlatnu boju.
Piletina sa šampinjonima
U velikoj teflonskoj tavi na umjernoj vatri zagrijte ulje. Dodajte pileća prsa i popržite ih sa svake strane oko 3 minute, ili dok ne požute. Nakon toga izvadite piletinu na tanjur.
Pureći odresci punjeni špinatom
Tanko istucite pureće odreske te ih ispunite smjesom sira, špinata. češnjaka, soli, papra i muškatnog oraščića. Preklopite odreske da budu zatvoreni (učvrstite ih čačkalicom) i poslažite u namašćenu vatrostalnu zdjelu.
Pikantna piletina
Operite pileća prsa i osušite papirnatim ubrusom. Zamotajte ih u najlonsku foliju i nježno istucite tupim batom. Zagrijte veću tavu na srednjoj vatri. Stavite u nju 1 čajnu žlicu maslinova ulja, mladi luk i češnjak.
Pile u umaku od povrća
Pile izrežite na odgovarajuće komade te ih zajedno s nasjeckanim povrćem i začinima pirjajte na laganoj vatri oko 45 minuta, povremeno zalijevajući vodom. Prije samog serviranja jelo zakiselite vinskim octom, prema ukusu.
Pileći bataci s umakom od začinskoga bilja
Piletinu skuhajte u slanoj vodi, složite na tanjure i prelijte umakom od maslinova ulja i začinskog bilja.
Pečeni teleći odresci s povrćem
Odreske začinite i pecite na roštilju ili ploči na laganoj vatri. Povrće zasebno ispirjajte u tavi na minimalnoj količini masnoće, dolijevajući povremeno malo vode. Gotove teleće odreske posložite na tanjur i poslužite s povrćem.
Kuhana teletina s povrćem
Meso operite i stavite ga kuhati s grančicom celera i peršina, paprom u zrnu i malo soli.
Kuhajte 40-50 minuta, zatim dodajte oprano i narezano povrće.
Janjeći but s artičokama i tikvicama
Premažite meso začinskim biljem i senfom te ga zajedno s nasjeckanim povrćem složite u posudu za pečenje. Pecite pokriveno aluminijskom folijom oko sat vremena na 180 ‘C. Povremeno, tijekom pečenja zalijte bijelim vinom.
Kuhana janjetina s povrćem
Meso kuhajte u oko 2 litre vode na laganoj vatri dok napola ne omekša. Tada dodajte nasjeckano povrće, kockice krumpira i začine. Kuhajte dok sve ne omekša.
Ražnjići od teletine
Meso izrežite na manje ploške ili kockice i nanižite na drvene štapiće. Popaprite, poprskajte ga uljem i ostavite da stoji u hladnjaku (oko 1 sat). Nakon toga, meso lagano posolite i pecite na dobro ugrijanom roštilju, na ploči ili tavi.
Teleći kare s blitvom
Teleći kare natrljajte solju i senfom. Stavite ga u posudu na ugrijano maslinovo ulje i lagano pecite sa svake strane, dok ne dobije lijepu rumenu boju. U međuvremenu skuhajte blitvu i ocijedite je.
Pečeni kunić sa začinima
Meso kunića posolite i popaprite te marinirajte najmanje 6 sati u začinskim travama (lovoru, ružmarinu, kadulji). U dublju posudu posložite na ploške narezan celer i luk te ih pouljite.
Kunić u umaku
U vodu stavite ocat, mrkvu, celer, luk i peršin (korjenasto povrće izrezano na kolutiće).
Dodajte papar, nekoliko bobica sušene borovice, klinčiće, lovorov list i sol pa sve zajedno kuhajte oko 1 sat. Ovako pripremljen rasol ohladite.
Gulaš od divljači
Dan prije kuhanja marinirajte meso u vinu, češnjaku i začinima u hladnjaku. Na minimumu masnoće i malo vode pirjajte luk da omekša.
Dodajte meso izrezano na komadiće i izrezano povrće (sve osim šampinjona koje ćete dodati kasnije).